Port a cath

Jag tänkte skriva ett inlägg enbart om PORT-A-CATH.

Port a cath (förkortning PAC) är en "dosa" som man opererar in under huden. En kateter (slang) är ansluten till dosan. Den katetern ligger i ett stort kärl som kallas ven.
Dom flesta sjuka får en port a cath för att man ska slippa bli stucken i armar och händer så mycket. Och även om man är svårstucken och behöver intravenösa mediciner/behandlingar.
Istället för intravenöst så kan man även säga: medicin och behandlingar direkt i blodet.
(Det kanske är lättare att förstå då)
Dosan är väldigt tålig och man kan leva som vanligt.





Så ser dosan och slangen ut som är i kroppen.

Hur min används:
Min PAC används väldigt mycket. Därför är jag väldigt glad att jag har en, istället för att bli stucken i händer och armvecken.
Nålen man sticker i dosan kan sitta upp i en vecka och sen bör man byta. Min byts då jag lägger om. Jag tycker det är obehagligt att bli stucken där. Men man kan ju få bedövningsalva som sätts på ca 1 h innan man använder den.
PAC:en används till mycket som te.x prover, blod, till narkosen och antibiotika (då de behövs) m.m.. Det är en mycket smart uppfinning.
Den jag har i kroppen nu är min andra port a cath. Jag har haft en annan tidigare men minns inte vad det var som hände med den. Och som sagt, man opererar ju in den. Och det kan kännas ett tag efteråt men sen försvinner det och man känner knappt av den.

En toppen grej helt enkelt!



Så ser det ut på mig. Ni ser att runt där nålen är stucken så är det en svag cirkel. Det är dosan som sticker upp lite under huden. Är ganska så smal nämligen..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0